W konkursie na najpyszniejszą potrawę z kapustą w roli głównej wygrał zespół Żeliszowianie. Jury orzekło, że ich krokiety z nadzieniem ze słodkiej kapusty z koperkiem smakują najlepiej.
Punktem kulminacyjnym było kiszenie kapusty i wyrabianie masła. Wspólnymi siłami udało się ubić szatkowaną kapustę i zrobić masełko jakiego w sklepach próżno szukać.
Na scenie wystąpiły następujące zespoły:
Podolanie
Leśne Echo
Ale Babki
Podolanki
Milikowianki
Żeliszowianki
Zagajnik
Cisowianki
Złote Kłosy
Najwięcej wysiłku w zorganizowanie imprezy włożył zespół Podolanie z Czerwonej Wody pod kierownictwem pani Halinki Nakoniecznej , za co należą się im ogromne podziękowania.
Oczywiście bez sponsorów wydarzenie nie mogłoby się odbyć i im także należą się podziękowania:
- Urząd Gminy i Miasta Węgliniec
- Weber-Hydraulik
- Antonina Szelechowicz
- Colian
- Powiat Zgorzelecki
- Color System
- DOMOS Małgorzata Kulesza
- Mariusz Drąg
- Barbara Wójtowicz-Prusinowska
- Sołectwo Czerwona Woda
- Dolnośląskie Folkowo i Ludowo
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspólnie spędzony czas.

















Źródło: Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Węglińcu