W konkursie na najpyszniejszą potrawę z kapustą w roli głównej wygrał zespół Żeliszowianie. Jury orzekło, że ich krokiety z nadzieniem ze słodkiej kapusty z koperkiem smakują najlepiej.

Punktem kulminacyjnym było kiszenie kapusty i wyrabianie masła. Wspólnymi siłami udało się ubić szatkowaną kapustę i zrobić masełko jakiego w sklepach próżno szukać.

Na scenie wystąpiły następujące zespoły:

🔹️Podolanie

🔹️Leśne Echo

🔹️Ale Babki

🔹️Podolanki

🔹️Milikowianki

🔹️Żeliszowianki

🔹️Zagajnik

🔹️Cisowianki

🔹️Złote Kłosy

Najwięcej wysiłku w zorganizowanie imprezy włożył zespół Podolanie z Czerwonej Wody pod kierownictwem pani Halinki Nakoniecznej , za co należą się im ogromne podziękowania.

Oczywiście bez sponsorów wydarzenie nie mogłoby się odbyć i im także należą się podziękowania:

  • Urząd Gminy i Miasta Węgliniec
  • Weber-Hydraulik
  • Antonina Szelechowicz
  • Colian
  • Powiat Zgorzelecki
  • Color System
  • DOMOS Małgorzata Kulesza
  • Mariusz Drąg
  • Barbara Wójtowicz-Prusinowska
  • Sołectwo Czerwona Woda
  • Dolnośląskie Folkowo i Ludowo

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspólnie spędzony czas.

Źródło: Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Węglińcu

WĘGLINIEC