Królowa warzywnej drożyzny

Ceny niektórych warzyw mogą w tym sezonie wprawić w osłupienie. Pierwsza fasolka szparagowa w hurcie kosztuje ponad dwukrotnie więcej niż rok temu.

You are currently viewing Królowa warzywnej drożyzny

W lutym pisaliśmy o szokująco wysokiej cenie papryki. To właśnie papryka okazała się „królową” warzywnej drożyzny według zestawienia Pan Paragon z marca. Mocno drożały też ogórki, pomidory malinowe oraz kalafior.

Niebawem nową „królową” może być fasolka szparagowa. Pierwsza fasolka szparagowa kosztuje więcej niż szparagi na starcie sezonu — zauważa „Fakt”.

Ile kosztuje fasolka szparagowa? Cena szokuje

Krajowa odmiana fasolki na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach kosztuje średnio aż 55 zł za kg. Przed rokiem fasolka kosztowała w hurcie średnio 25 zł — wynika z danych zebranych na portalu wiescirolnicze.pl. Oznacza to, że za fasolkę szparagową trzeba zapłacić ponad dwa razy więcej niż rok temu.

Inflacja w kwietniu wyniosła w Polsce 14,7 proc., a żywość zdrożała średnio o 19,7 proc. w skali roku — wynika z szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego.

Najnowsze pełne dane GUS są dostępne za marzec. Wynika z nich, że żywność zdrożała średnio o 24 proc., a ceny warzyw poszły w górę średnio o 28,6 proc. w skali roku.

Źródło: businessinsider.com.pl

Loading

Reklama
Reklama