W tym roku kampania obejmuje 23 kraje europejskie – o 5 więcej niż w 2024 roku. Nowo dołączone państwa to:
● Albania
● Bośnia i Hercegowina
● Czarnogóra
● Macedonia Północna
● Turcja
Kampania obejmuje zarówno kraje UE, jak i kraje partnerskie z regionu. Dzięki temu miliony nowych konsumentów mają szansę skorzystać z rzetelnych i dostępnych informacji na temat żywności.

Kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach:
● Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i przygotowywania posiłków są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.
● Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Niektóre osoby z określonymi schorzeniami mogą potrzebować wzbogaconej żywności lub suplementów diety, a kampania zapewnia jasność co do potrzeb żywieniowych, deklaracji zdrowotnych i stojącej za nimi nauki.
● Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym substancji dodatkowych i środków aromatyzujących.

 Każdego dnia dokonujemy niezliczonych wyborów żywieniowych, a na nasze decyzje wpływa szereg czynników. Dowiedź się, jak podejmować świadome decyzje.

Tegoroczna edycja kampanii obejmuje następujące obszary:

1. Suplementy diety

EFSA opiniuje składniki suplementów, a lokalne władze krajowe nadzorują ich bezpieczeństwo. EFSA współpracuje z władzami poszczególnych państw członkowskich w zakresie bezpieczeństwa tych środków. Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA przeprowadza naukowe analizy tych produktów w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa. Jednak suplementy diety nie zastąpią zbilansowanej diety, mogą stanowić jedynie jej uzupełnienie. Ich wybór zawsze powinien być skonsultowany z lekarzem.

2. Higiena żywności – bezpieczeństwo żywności – jak zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności są niezbędne, aby zapobiegać zatruciom pokarmowym. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria występujące w żywności i podejmują działania mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia żywności. Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny:

Myj ręce!

Utrzymuj czystość w trakcie przygotowania żywności, ale także w codziennym funkcjonowaniu.

Oddzielaj żywność surową (zwłaszcza mięso) od ugotowanej.

Pamiętaj o obróbce cieplnej.

Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.

Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.

Używaj czystej i bezpiecznej wody.

3. Czytelne oznakowanie produktów, etykietowanie (z uwzględnieniem alergenów), zwracanie uwagi na etykiety oraz zmniejszenie marnowania żywności jako część bezpiecznych i zrównoważonych wyborów.  

Zachęcamy do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. W ten sposób możemy ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się ich smakiem wartościami odżywczymi.  

Więcej informacji na stronie Safe2eat

efsa.europa.eu/en/safe2eat/food-supplements   

efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-date-labelling

źródło: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu