Wydarzenie było doskonałą okazją do wymiany doświadczeń, promocji naszej wspólnej historii i kultury oraz podkreślenia znaczenia lokalnych produktów. Podczas konferencji prelegenci zaprezentowali trzy niezwykle ciekawe tematy:

„Domy przysłupowe – wspólna historia i tożsamość” – Adam Cebula

„Polsko-czeskie lokalne potrawy i produkty” – Hedvika Zimmermanová

„Tworzenie polsko-czeskich produktów lokalnych jako przykład współpracy między mieszkańcami Euroregionu” – Mateusz Zajdel.

Konferencja była pierwszym działaniem w ramach projektu, koordynowanego przez Wydział Kultury, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta i Gminy w Bogatyni. Partnerami projektu są Gmina Bogatynia, wspólnie z czeskim partnerem Kabinet Trojzemi.

Projekt „Lokalne produkty na trójstyku granic” jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Małych Projektów Program Interreg Republika Czeska – Polska 2021-2027.