Wykryto pestycydy w mące jaglanej

Jak czytamy w komunikacie, w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu, czyli chlorpiryfosu w mące jaglanej określonej poniżej.

Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów – podał GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • nazwa: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg
  • numer partii: 06 2025
  • najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026
  • dystrybutor: „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.

Jednocześnie zapewniono, że dystrybutor po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia podjął decyzję i rozpoczął realizację procedury wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku. Dystrybutor we współpracy z producentem mąki jaglanej prowadzi działania wyjaśniające powstania przyczyny zagrożenia.

Natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania przedmiotowego produktu z obrotu. GIS przypomina jednocześnie, że nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

Autor: oprac. JKB • Źródło: Rynek Zdrowia