W wydarzeniu udział wzięły zespoły z Polski oraz Niemiec, prezentując swoje potrawy wigilijne, kolędy, pastorałki, oracje życzeniowe oraz dekoracje świąteczne. Konkurs zainicjowano w roku 1984 i należy on do najstarszych w regionie dolnośląskim. Zgodnie z tradycją wydarzenie odbyło się w ostatnią sobotę stycznia, zwieńczając okres kolędowania.
Podczas spotkania odbyły się także warsztaty wykonywania tradycyjnych ozdób choinkowych prowadzone przez mistrzynię tradycji Marię Kidę z Mściszowa.
W konkursowych kategoriach pieśni kolędowych, stołów ze świątecznymi potrawami i przystrojonych według dawnej tradycji choinek, fachowe jury w składzie: Henryk Dumin (przewodniczący), Ignacy Dumin i Katarzyna Szafrańska przyznało nagrodę główną „Złoty smak” Działoszynianom z Działoszyna.
Cztery równorzędne nagrody pierwsze przyznano zespołom: Podolanie z Czerwonej Wody, Dunawiec ze Zbylutowa, Rozmaryn z Markocic i Waliszowianie z Nowego Waliszowa.
Cztery równorzędne drugie nagrody przyznano zespołom: Lasowianie z Pieńska, Rząsinianie z Rząsin, Jarzębina ze Skorzynic i Żeliszowianie z Żeliszowa.
Nagrodę rzeczową przyznano również grupie z Niemiec – Frauen und Familienzentrum Zittau.
Dodatkowo przyznano nagrody za wyjątkowe potrawy regionalne.
Spotkanie uświetnił występ łemkowskiego zespołu Łastiwoczka z Przemkowa.
Oprawę konferansjerską konkursu zapewniła pani Joanna Dumin.
Wydarzenie zorganizował Bogatyński Ośrodek Kultury przy wsparciu Wydziału Kultury, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta i Gminy w Bogatyni.
Serdeczne gratulacje dla wszystkich nagrodzonych zespołów i wyróżnionych osób.
Źródło: Bogatynia.pl