WĘGLINIEC – Zapraszamy na Święto Chleba do Starego Węglińca

6 października 2024 r. każdy kto znajdzie wolną chwilę będzie mógł zasmakować pysznego, domowego chleba! Zachęcamy do uczestnictwa w konkursie!

You are currently viewing WĘGLINIEC – Zapraszamy na Święto Chleba do Starego Węglińca
Zachęcamy do udziału w konkursie na najpyszniejszy chleb domowego wypieku.

Prosimy o zapoznanie się z regulaminem!

REGULAMIN KONKURSU „NA NAJSMACZNIEJSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU”

Zasady konkursu:

1. ORGANIZATOR KONKURSU:

Organizatorem konkursu na najsmaczniejszy chleb domowego wypieku jest Gminne Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Węglińcu.

2. CEL KONKURSU:

Celem konkursu jest:
a) promocja zachowanego i przekazywanego kolejnym pokoleniom niematerialnego dziedzictwa kulturalnego związanego z wypiekiem chleba oraz budowanie tożsamości kulturowej;
b) promocja naturalnych produktów i zdrowej żywności

3. PRZEDMIOT KONKURSU:

a) Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych chlebów w dwóch kategoriach: – chleb zwykły (w tym razowy); – chleb z dodatkami.
b) Konkurs jest jednoetapowy.
c) Wypieki powinny być wypiekane tradycyjnymi metodami, ze składników powszechnie dostępnych.

4. WARUNKI UCZESTNICTWA ORAZ TERMINY KONKURSU:

a) W konkursie mogą wziąć wszyscy zainteresowani bez ograniczeń terytorialnych.
b) Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu nie więcej niż jeden wypiek.
c) Chleb powinien być oznaczony za pomocą metryczki w zamkniętej w kopercie zawierającej następujące dane: nazwę chleba, imię i nazwisko wytwórcy
d) Zgłoszony chleb musi zostać zaprezentowany podczas trwania finału konkursu, tj. w dniu 06.10.2024 roku podczas „Święta chleba”. Wypieki winny zostać dostarczone do Domu Kultury w Starym Węglińcu w dniu konkursu do godz. 14:30
e) Wszelkie produkty niezbędne do wypieku chleba każdy zapewnia we własnym zakresie.
f) Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji wypieku uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie.
g) Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą uczestniczyć w konkursie.

 

 

5. KRYTERIA OCENY ZGŁOSZONYCH WYPIEKÓW:

a) W skład Komisji Konkursowej wejdą przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz gość z zewnątrz.
b) Ocenie poddany będzie: -smak, aromat wypieku (w skali 1-10 punktów); – wygląd oraz sposób zaprezentowania chleba (w skali 1-10 punktów) strukturę w przekroju, spójność ((w skali 1-10 punktów). Uczestnik maksymalnie może uzyskać 30 punktów.
c) Ilość punktów będzie decydowała o uzyskaniu I, II, III miejsca w poszczególnych kategoriach, a w przypadku uzyskania przez poszczególne wyroby takiej samej ilości punktów, przewodniczący zarządzi dodatkowe głosowanie i członkowie komisji jeszcze raz poddadzą ocenie tylko te wyroby, które uzyskały taką samą ilość punktów, by ustalić ostateczny werdykt.
d) Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna.

6. OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU:

a) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 06.10.2019r. podczas trwania „Święta chleba”
b) W każdej z wymienionych kategorii organizator przewiduje I, II oraz III nagrodę.
c) Laureatom konkursu wręczone zostaną nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy.

Źródło:

Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Węglińcu

Loading

Dodaj komentarz

Reklama
Reklama