Dolny Śląsk to region o unikalnych walorach przyrodniczych, pozwalających na produkcję lokalnych przysmaków kształtujących dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu. Wszyscy pasjonaci zarówno sztuki kulinarnej, jak i rękodzieła odkrywają to co zapomniane, odtwarzają dawne receptury, przywracają zapomniane zawody, skupiają ludzi z pasją tworzenia. Dzięki temu wszystkie produkty regionalne mogą być wykorzystywane w lokalnych sklepach, restauracjach oraz stać się doskonałym upominkiem lub unikatową pamiątka regionu.
Organizatorzy serdecznie zapraszają dolnośląskich przetwórców żywności regionalnej i tradycyjnej oraz producentów rękodzieła do wzięcia udziału oraz zaprezentowania i sprzedaży swoich produktów podczas tegorocznej edycji festiwalu. Dla wystawców zapewniają bezpłatne stoły pod dużym namiotem wystawowym oraz dostęp do energii elektrycznej. Zgłoszenia można kierować na adres mailowy dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl do dnia 26.05.2023 roku. W przypadku dodatkowych pytań organizatorzy proszą o kontakt pod nr tel. 71 770 45 16, lub mailowo: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl
Pierwsza okazja do zaprezentowania swoich wyrobów możliwa jest w sobotę 17 czerwca od godziny 11:00 do 19:00, w ramach organizowanego na rynku w Strzegomiu wydarzenia pod nazwą „Dolnośląskie Rozpoczęcie Lata – Święto Granitu Strzegomskiego”, w dniach 16-18 czerwca 2023 roku. Tegoroczny program trzydniowej imprezy obfituje w atrakcyjne wydarzenia, tj.: bieg „Strzegomska Dwunastka”, regionalna giełda minerałów, „Święto truskawki”, a na scenie muzycznej wystąpi m.in.: Zenon Martyniuk, Paluch, Andrzej Piaseczny i inni.
Źródło: UG Zgorzelec
Ile za wstep